بیماریهای کبدی

درمان سوء مزاج کبد در طب سنتی

درمان سوء مزاج کبد در طب سنتی

سوء مزاج کبدى

درطب قدیم تقسیم بندى بیماریهاى کبدى به شرح زیر بوده است:

1-  سوء مزاج کبد 2- ضعف کبد 3- سده کبد 4- نفخ کبد 5- وجع کبد 6- شرفه کبد 7- ورم کبد

در اینجا به مشخصات سوء مزاج کبد مى پردازیم:

سوء مزاج کبد بر حسب طبائع بر چهار نوع تقسیم شده است: از گرمى جگر، از سردى جگر، از خشکى جگر و از ترى جگر.

 

1- گرمى کبد

نشانه هاى آن تشنگى مفرط، تلخى دهان، خشکى زبان، کمى اشتها، قبض شکم، سرعت نبض، سرخى ادرار، احساس گرمى در ملامسه موضع جگر است.

این علائم یا «ساده» یا از «ماده اخلاط» مى باشند. اگر ماده یا خلط از خون باشد سنگینى اعضاء، شیرینى و یا شورى دهان نشانه آن است. هرگاه از صفرا باشد زردى رنگ قى و اسهال علامت آن است.

 

2- سردى کبد

نشانه هاى آن برودت جگر و رنگ صورت، نفخ چهره، کمى عطش، سپیدى زبان و لب ها و ادرار و سستى نبض است.

این علائم مى توانند «ساده» یا «خلطى» باشند. اگر از بلغم باشد غلظت ادرار و سفیدى و سربى بودن رنگ، احساس سردى در لمس موضع جگر، قى بلغمى، تلیّن معده علامت آن خواهد بود.

 

3- خشکى کبد

نشانه هاى آن سستى بدن، خشکى دهان و زبان، تشنگى، صلابت نبض، کمى خون و قلت مدفوع است.

این علائم مى توانند یا «ساده» باشند و یا «خلطى». اگر از سودا باشد وجود ترس و اندوه و افکار فاسد علائمى علاوه بر نشانه هاى یادشده خواهد بود.

 

4- ترى کبد

نشانه هاى آن نفخ صورت و پشت چشم ها، برآمدگى زیر پستان، خواب زیاد، تراوش لعاب از دهان، کندى حواس، سفیدى بول، سوء گوارش غذا، رطوبت زبان، تلیین طبع و کاهش عطش میشود

 

درمان با طب سنتی

– پیشینیان، چنانچه سوء مزاج کبد از نوع ساده مى بود با داروهاى مبرد (سردکننده) مناسب آن را درمان مى کردند.

اگر از نوع خلطى بود افتیمون با آب شیر بریده و یا جوشانده نشاسته همراه به افتیمون مى دادند.

عصاره هاى مناسب مانند تخم خیار و تخم خرفه و همچنین آب انار و خیار، هندوانه، کدو و یا پنیر و آب پنیر تازه و لعاب اسپرزه تجویز مى کردند. از بنفشه، کدو، بادام، موم، آب کاسنى و خرفه ضمادى ترتیب مى دادند و آن را بر موضع جگر مى مالیدند.

روغن بادام نیز مى دادند که روده ها را نرم مى کرد و حرارت را تخفیف مى داد و من شخصا آن را آزموده ام. به عنوان غذا، گوشت بزغاله، گوشت جوجه خروس، اسفناج، ماست تازه و کاهو داده مى شد.البته در تجویز مبردات باید جانب احتیاط را رعایت نمود.

 

– براى درمان ترى کبد از بادیان، تخم کرفس، اصل السوس و گلقند و مانند آن استفاده مى شد.

امساک در خوراک مى کردند.

قرنفل، دارچین، مصطکى و زعفران به غذا (گوشت کبک، دراج، جوجه مرغ) مى افزودند.

 

براى درمان سوء مزاج گرم و تر نخست رگ باسلیق را مى زدند.

جوشانده از عناب، ریشه کاسنى، پوست بید، بنفشه، تمر هندى و ترنجبین و نیز مسهلى از فلوس ترش تجویز مى شد.

آب زرشک، شربت ریواس، آب شیر بریده و آب تاجریزى براى تصفیه خون مى دادند.

 

درمان بیماری کبد با طب سنتی٬ درمان بیماری کبد در طب سنتی٬ درمان سوء مزاج خشک کبد٬ درمان سوء مزاج سرد کبد٬ درمان سوء مزاج کبد٬ درمان سوء مزاج کبد با طب سنتی٬ درمان سوء مزاج کبد در طب سنتی٬ درمان سوء مزاج گرم کبد

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا